OUR FAQ

OUR TEAM FAQ

Berikut adakah soalan soalan utama yang selalu ditanya oleh ramai pembeli dinar iraq:

  • Bagaimana kita hendak memastikan bahawa dinar iraq yang sebenar dan sedang sah diperlakukan di negara Iraq?

Ada 2 cara utama untuk mengesahkan dinar iraq:

a) Pergi ke Iraq untuk memastikannya.

b) Hanya perlu ke laman web rasmi Bank Pusat Iraq di link berikut http://www.cbi.iq/

  • Bagaimana untuk mengesan dinar iraq yang asli?

Setiap dinar iraq ada ciri keselamatan yang tertentu, seperti watermarks, imbedded metallic strips, dakwat metalik, raised lettering, jalur keselamatan dan simbol warna yang sentiasa bertukar dan yang paling utama ialah tulisan rahsia yang menunjukkan nilai sesuatu denominasi yang hanya kelihatan di bawah sinar Ultra Ungu.

  • Di manakah hendak dijual semula dinar iraq apabila nilainya naik nanti?

Anda boleh menjual di mana-mana money changers atau bank terpilih (eg: HSBC) yang akan melakukan transaksi jual beli wang dinar iraq, kerana pada masa itu wang dinar iraq telah masuk dalam pasaran matawang antarabangsa.Bila?Apa yang pasti ialah sebaik sahaja ekonomi negara Iraq pulih dan berkembang.

  • Bilakah wang dinar iraq akan naik?

Kami sebenarnya bukan pakar penasihat kewangan. Kami hanya menjual set dinar iraq sebagai koleksi yang boleh menjana potensi pada masa akan datang. Jadi tiada satu tarikh yang tepat untuk mengetahui bilakah dinar iraq akan kembali naik seperti sebelum perang. Apa yang boleh dikatakan ialah, kita hanya boleh menjangkakan atau meramal (predict based on fact) berdasarkan perkembangan pembangunan ekonomi dan politik di negara Iraq dari masa ke semasa,dari tahun ke tahun.

  • Di manakah saya boleh memeriksa kadar tukaran dinar iraq?

Kadar yang paling tepat anda boleh dapatkan di laman web rasmi Bank Pusat Iraq di link berikut http://www.cbi.iq

  • Adakah dinar iraq yang team kami bekalkan asli?

Semua set koleksi dinar iraq yang team kami bekalkan, 100% asli dengan ciri ciri keselamatan utama.

https://nazhasecret.wordpress.com/tag/ciri-ciri-info-dinar-iraq-baru/

  • Sampai bilakah peluang untuk menyimpan koleksi dinar iraq ini terbuka?

Kami tidak tahu sampai bilakah peluang untuk membeli koleksi dinar iraq ini terbuka. Bagaimanapun yang pasti, sebaik sahaja Bank Pusat Iraq dan World Bank melakukan ‘peg’ dinar iraq dalam pasaran mata wang antarabangsa, maka pada masa itu peluang ini akan berakhir. Ia boleh berlaku tahun 2008, 2009, 2010 atau lebih lama lagi. Ianya boleh berlaku bila-bila masa dari sekarang.

  • Apakah risiko membeli koleksi dinar iraq?

Risiko utama membeli dinar iraq ialah jika negara Iraq terus tidak stabil ekonomi dan politiknya sampai bila-bila dan keadaan itu akan menyebabkan nilai dinar iraq tidak akan naik-naik. Dalam keadaan itu, koleksi dinar iraq yang anda simpan, betul-betul menjadi koleksi sahaja kerana potensi untuk naiknya tidak berlaku.

  • Bagaimana jika dinar iraq ini bertukar dengan denominasi yang baru?

Dinar iraq baru ditukar melalui satu proses besar besaran melibatkan keseluruhan rakyat Iraq mulai 15 oktober 2003 hingga 15 Januari 2004. Sehingga kini, USD10 Billion dinar iraq telah berada dalam sirkulasi luar negara Iraq. Dinar baru iraq bergerak dan berkembang dengan baik dan diterima oleh rakyat. Adalah mustahil untuk ditukar semula kerana TIADA SEBAB UNTUK DITUKAR SEMULA.

https://nazhasecret.wordpress.com/tag/sejarah-dinar-iraq/

Bagaimanapun, ANDAI KATA DITUKAR oleh SEBAB yang kita pun tak tahu,maka PROSES PENUKARAN tetap akan berjalan dengan penuh profesional bagi melicinkan aktiviti penukaran tersebut. Kepercayaan rakyat dan kepercayaan dunia terhadap negara Iraq wajib dijaga, justeru Iraq atau sesiapa sahaja yang memerintah Iraq TIDAK BOLEH menukar dengan sesuka hati dinar Iraq. Harus ditegaskan bahawa, semasa Amerika menjatuhkan Saddam Husin pun, RAKYAT IRAQ DIBERI PELUANG yang secukupnya untuk menukar simpanan dinar iraq mereka dengan dinar iraq yang baru. Justeru jika dinar iraq ditukar sekali pun, maka kita akan mempunyai masa yang secukupnya untuk menukar dinar iraq dengan dinar iraq yang lebih baru. Walaupun mustahil ianya untuk berlaku lagi.

  • Apakah jaminan wang dinar iraq ini akan diniagakan di pasaran?

Tiada siapa pun orang atau agensi atau kerajaan yang memberikan kenyataan menjamin tentang matawang mereka akan memasuki pasaran matawang antarabangsa. SEBAB tidak perlu jaminan KERANA semua negara khususnya Iraq SENTIASA BERUSAHA MEMBANGUNKAN ekonominya yang akhirnya akan MEMBAWA kepada kemasukan semula Iraq dan mata wangnya ke pasaran ANTARABANGSA.

Masuk semula ke PASARAN MATAWANG ANTARABANGSA adalah MATLAMAT SETIAP MATAWANG NEGARA di DUNIA.

https://nazhasecret.wordpress.com/tag/apa-masa-depan-utk-iraq/

Bagaimana jika saya ingin mendapatkan keterangan lengkap tentang koleksi set dinar iraq ini atau saya masih mempunyai sebarang pertanyaan yang masih keliru dan kabur?

Anda boleh la meninggalkan pertanyaan di ruang komen

Advertisements
%d bloggers like this: